wtorek, 12 lipca 2011

5. LAS PEŁEN JAGÓD , ZIÓŁ I OWOCÓW LEŚNYCH

 JARZĘBINA POSPOLITA

Jarzębina jest krzewem , sadzonki tego gatunku sadzi się w lesie przy zakładaniu upraw jako gatunek biocenotyczny. Kwitnie od maja do czerwca.Występuje w całej Europie.Rośnie na glebach ubogich i kwaśnych. Ze względu na owoce sadzona w ogrodach.
 Owoce pomarańczowo - szkarłatne w kiściach ze względu na zawartość garbnika w stanie surowym nie są jadalne.Uwielbiany owoc przez ptaki jest jadalny dopiero po pierwszych przymrozkach.Ma wiele zastosowań w medycynie ludowej jak i w przetworach domowych.Przerabia się z
innymi owocami na galaretki , marmolady i przeciery ( pozyskiwać późną jesienią gdy owoc jest przemarznięty czyli słodszy i bardziej miękki).
W owocach jarzębiny występuje cukier , kwas parasorbinowy , sorbina , kwas jabłkowy, olejek eteryczny i bardzo dużo witaminy C.   Owoc jarzębiny w stanie surowym jest gorzki i mimo to stosowano go przeciwko szkorbutowi w dawnych czasach , podatności na infekcje , wiosenne zmęczenie, łagodnie moczopędny i przeczyszcający, przeciw działa biegunce a
dziewczyny robiły sobie korale. Mało kto wie że surowe dojrzałe owoce jarzębiny zjedzone w dużej ilości mogą spowodować zatrucie - trucizna to amigdalina, kwas sorbowy i parasorbowy w owocach. Objawy zatrucia to: wymioty, nieżyt żołądka i jelit, wykwity skórne jak przy szkarlatynie.W moczu podwyższony poziom cukru i białka.Owoce po przerobieniu na przetwory domowe tracą wszystkie szkodliwe substancje.Nie pozyskujemy owoców z drzewek rosnących przy ruchliwych drogach.Uwielbiam obserwować krzewy czerwone od kiści owoców i ptaki buszujące
w darmowej stołówce.Wspaniały widok - mam go z okna.

Brak komentarzy: